Olej konopny – 250 ml.

30.00

Kategoria:

Opis

Nasiona konopi przypominają małe, lekkie (1000 nasion waży 15-20 gramów) orzeszki o grubości 3-4 mm, otoczone brązowo-szarą, cienką, szklistą łupinką. Olej konopny posiada ciemne zabarwienie i charakterystyczny, orzechowy smak. Badania wykazały, że zawiera aż 80% cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NHKT), w tym omega-3 oraz omega-6, w bardzo korzystnej proporcji 3:1 (kwasy te muszą być dostarczane do organizmu z zewnątrz). W jego składzie znajdują się również inne kwasy: oleinowy, palmitynowy, gamma-linolenowy, proteiny, aminokwasy, karoten, fitosterole, fosfolipidy, witaminy z grupy B, A, K i E oraz minerały: wapń, magnez, fosfor i cynk. Znajduje się w nim także wiele substancji biologicznie czynnych o właściwościach przeciwzapalnych, regenerujących, antyseptycznych i antyoksydacyjnych (m.in. tokoferol, terpenom, canabidol). Dzięki swojej zawartości olej z konopi ma cenne właściwości lecznicze. Do tych celów używa się oleju tłoczonego na zimno, nieczyszczonego i niefiltrowanego.

Olej z nasion tłoczony jest w temperaturze ok. 40 stopni Celsjusza. Posiada ziemisty smak i orzechowy aromat. Należy go przechowywać w lodówce (do trzech miesięcy).

Wpływ oleju konopnego na zdrowie i urodę człowieka

Korzystne działanie na zdrowie i urodę człowieka wynika ze składu oleju konopnego. Właściwości lecznicze oleju z nasion polegają na:

  • obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi,
  • obniżaniu ciśnienia krwi,
  • działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym,
  • łagodzeniu podrażnień,
  • wspomaganiu pracy serca, wątroby i nerek,
  • poprawianiu stanu włosów, skóry i paznokci,
  • zwiększaniu odporności na infekcje,
  • wspomaganiu układu hormonalnego,
  • likwidowaniu zmian skórnych.

W przemyśle kosmetycznym również wykorzystuje się olej konopny. Cena takich preparatów jest dosyć wysoka, jednak wiele osób z nich korzysta, z uwagi na dużą skuteczność. Maść z olejem konopnym działa przeciwzapalnie, łagodzi otarcia, przyspiesza regenerację skóry, jest pomocna w leczeniu łuszczycy i AZS. Krem z olejem konopnym służy do pielęgnacji wrażliwej skóry twarzy (dzięki zawartości esencjonalnych kwasów tłuszczowych EFA, pomaga zachować piękną, młodą i zdrową cerę).

Wpływ oleju konopnego na urodę

  • nawilża skórę, intensywnie ją odżywia, zwiększa jej elastyczność,
  • regeneruje skórę i zapobiega powstawaniu zmarszczek,
  • poprawia koloryt cery, rozświetla skórę szarą i pozbawioną blasku,
  • matowi cerę tłustą i mieszaną,
  • leczy trądzik,
  • wzmacnia odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych,
  • wzmacnia cebulki włosowe, dodaje włosom blasku, ułatwia ich rozczesywanie.

W jaki sposób stosować olej konopny?

Olej z konopii można z powodzeniem stosować w kuchni. Aby jednak zachować jego właściwości lecznicze, używa się go bez gotowania, na zimno. Jego zielony kolor i orzechowy smak sprawiają, że świetnie sprawdza się jako dodatek do surówek i sałatek, w postaci dressingu (w połączeniu z musztardą i sokiem z cytryny), past (np. pesto) i sosów. Można nim polewać pieczywo, kasze i makarony – zamiast masła. Ponieważ posiada on niską temperaturę dymienia, nie należy używać go do pieczenia i smażenia, ponieważ powstają wówczas szkodliwe związki chemiczne. Regularne spożywanie 1-2 łyżek stołowych oleju dziennie wpływa korzystnie nasze samopoczucie i stan zdrowia. Olej konopny można aplikować bezpośrednio na skórę do pielęgnacji szyi, twarzy, dekoltu oraz całego ciała. Można też używać go do masażu, kąpieli i domowych maseczek.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania oleju z konopi?

Kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny stosować oleju konopnego wewnętrznie, ponieważ nie ma wystarczających badań w tym zakresie. Przeciwwskazaniem do przyjmowania oleju z konopi jest choroba wieńcowa oraz obniżona krzepliwość krwi. Nie należy przekraczać spożycia 2 łyżek oleju dziennie, ponieważ jego przedawkowanie może spowodować biegunkę i bolesne skurcze żołądka.

Może zawierać naturalny osad, który powstaje podczas tłoczenia oleju. Sedymentacja osadu w oleju z konopi jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć butelką, aby wzbudzić osad. Olej konopny tłoczymy zawsze na świeżo, na zamówienie, nie czeka na półce na klienta dlatego macie Państwo gwarancję, że termin przydatności nie przeleżał na półce tylko otrzymujecie Państwo świeży produkt mający maksymalnie 2-4 dni . Nasz olej jest tłoczony na zimno, do 35°C, 100% naturalny, nierafinowany i nieoczyszczony.

Olej z konopi trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) przed jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania wyłącznie na zimno. Termin przydatności do spożycia to 3 miesiące od daty wytłoczenia, niezależnie od daty otwarcia, natomiast w celach kosmetycznych 6 miesięcy. Data tłoczenia znajduje się na etykiecie. Oleje w naszej rodzinnej olejarni tłoczymy małymi partiami, na świeżo oznacza to, że olej konopny nie stoi na półce. Ten, który do Was wyślemy będzie miał maksymalnie 2-4 dni.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Olej konopny – 250 ml.”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *